Svendborg
Vinrabarber

Fakta

Økologisk ’Svendborg Vinrabarber’ med det laveste niveau af oxalsyre af alle rabarber.

Planten bliver ca. 50-75 cm høj og 50-100 cm bred. Planten trives bedst i halvskygge og skal have masser af vand ved udplantning.

 

Historien

Man mener at sorten er krydset tilbage i 1930´erne.

Efter anden verdenskrig ville man i Danmark være uafhængige af forsyninger fra andre lande. Derfor opkøbte staten de større gårde, der var i økonomisk bekneb.

Man dannede statshusmandsbrug, hvor små produktioner af generelt mangfoldige fødevarer skulle afsættes lokalt i de større byer på torvene.

Svendborg Vin og Konserves var ejet af Coop/FDB. De skulle til at producere vin af frugt, fra lokale producenter, herunder også rabarber. I samme tankegang om, at være uafhængig af rød/hvidvin fra andre lande.

Sorten fik derfor sit navn eller synonym ’Svendborg Vinrabarber’, af vinproduktionsformålet. Man fandt dog hurtigt ud af, at smagen på rabarbervin ikke var den helt samme, som sydlandske rød-og hvidvine.

Skrønen omkring vin/jordbærrabarber er også en saga for sig.

Det kan deles ind således.

’Svendborg Vinrabarber’ er både en jordbær -og en vinrabarber – da den er gennemrød, som udgangspunkt. Ordet jordbærrabarber kommer af to sammensatte ord. Jordbær og rabarber. Man ønskede en sort, der kunne bruges til marmelade produktion.

Det grønne i stænglen kommer i forbindelse med vækst ved højere temperaturer og masser af gødning, hvor der dannes mere klorophyl (grønkorn). En gennemrød rabarber vil derfor skifte farve indvendigt, alt afhængig af vækstforholdene.

”Fyn er Danmarks Have” udtrykket stammer fra andelstankegangen og de statshusmandsbrug, som blev oprettet efter krigen. ’Svendborg Vinrabarber’ er starten på din egen ”Fynske have”